МАКАКАЛАР: нускалардын айырмасы

Кыргыз Энциклопедия жана Терминология Борбору дан
Навигацияга өтүү Издөөгө өтүү
м (1 версия)
м (1 версия)
 
2-сап: 2-сап:
<strong data-text-type="type_1_article_title">МАКАКАЛАР - </strong>тар таноолуу маймылдар уруу­су. Дене <abbr data-short="уз." data-full="узундугу" data-extended="true" data-static="false" data-review="true">узундугу</abbr> 40 - 75 <em>см.</em> Буттары кыска, күчтүү. Жүнү саргыч, айрымдарынын жонунда узата­сынан каралжын издери, башында «тумагы», бетинде бакенбарды, муруту, сакалы бар. Кула­гы жүнсүз, учтуу. 12 түрү (айрым маалымат <abbr data-short="б-ча" data-full="боюнча" data-extended="true">боюнча</abbr> 19, 20) <abbr data-short="Түш." data-full="Түштүк" data-extended="true">Түштүк</abbr> <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> Чыгыш Азияда, Малайя архипелагынын Филиппин а-да, <abbr data-short="Түн." data-full="Түндүк" data-extended="true">Түндүк</abbr> Африка­да, Европада таралган. Жаандуу тропик <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> тоолуу токойлордо, токойлуу мелүүн алкактар­да, аскалардагы бадал арасында жашайт. Бак­та <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> жерде топтошуп жүрүшөт. Ылгабай азык­танат. 2-3 жашында жыныстык жактан же­тилет, баласын 180 күн көтөрүп тууйт. 2 түрү ТКЭСтин Кызыл китебине катталган.</p>
<strong data-text-type="type_1_article_title">МАКАКАЛАР - </strong>тар таноолуу маймылдар уруу­су. Дене <abbr data-short="уз." data-full="узундугу" data-extended="true" data-static="false" data-review="true">узундугу</abbr> 40 - 75 <em>см.</em> Буттары кыска, күчтүү. Жүнү саргыч, айрымдарынын жонунда узата­сынан каралжын издери, башында «тумагы», бетинде бакенбарды, муруту, сакалы бар. Кула­гы жүнсүз, учтуу. 12 түрү (айрым маалымат <abbr data-short="б-ча" data-full="боюнча" data-extended="true">боюнча</abbr> 19, 20) <abbr data-short="Түш." data-full="Түштүк" data-extended="true">Түштүк</abbr> <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> Чыгыш Азияда, Малайя архипелагынын Филиппин а-да, <abbr data-short="Түн." data-full="Түндүк" data-extended="true">Түндүк</abbr> Африка­да, Европада таралган. Жаандуу тропик <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> тоолуу токойлордо, токойлуу мелүүн алкактар­да, аскалардагы бадал арасында жашайт. Бак­та <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> жерде топтошуп жүрүшөт. Ылгабай азык­танат. 2-3 жашында жыныстык жактан же­тилет, баласын 180 күн көтөрүп тууйт. 2 түрү ТКЭСтин Кызыл китебине катталган.</p>


[[Category:5-том,_50-100_бб]]
[[Category:5-том,_101-200_бб]]

31 октябрь 2026, саат 01:00 учурдагы соңку нуска

МАКАКАЛАР - тар таноолуу маймылдар уруу­су. Дене узундугу 40 - 75 см. Буттары кыска, күчтүү. Жүнү саргыч, айрымдарынын жонунда узата­сынан каралжын издери, башында «тумагы», бетинде бакенбарды, муруту, сакалы бар. Кула­гы жүнсүз, учтуу. 12 түрү (айрым маалымат боюнча 19, 20) Түштүк жана Чыгыш Азияда, Малайя архипелагынын Филиппин а-да, Түндүк Африка­да, Европада таралган. Жаандуу тропик жана тоолуу токойлордо, токойлуу мелүүн алкактар­да, аскалардагы бадал арасында жашайт. Бак­та жана жерде топтошуп жүрүшөт. Ылгабай азык­танат. 2-3 жашында жыныстык жактан же­тилет, баласын 180 күн көтөрүп тууйт. 2 түрү ТКЭСтин Кызыл китебине катталган.