МАКАКАЛАР: нускалардын айырмасы
Навигацияга өтүү
Издөөгө өтүү
м (1 версия) |
м (1 версия) |
||
| 2-сап: | 2-сап: | ||
<strong data-text-type="type_1_article_title">МАКАКАЛАР - </strong>тар таноолуу маймылдар уруусу. Дене <abbr data-short="уз." data-full="узундугу" data-extended="true" data-static="false" data-review="true">узундугу</abbr> 40 - 75 <em>см.</em> Буттары кыска, күчтүү. Жүнү саргыч, айрымдарынын жонунда узатасынан каралжын издери, башында «тумагы», бетинде бакенбарды, муруту, сакалы бар. Кулагы жүнсүз, учтуу. 12 түрү (айрым маалымат <abbr data-short="б-ча" data-full="боюнча" data-extended="true">боюнча</abbr> 19, 20) <abbr data-short="Түш." data-full="Түштүк" data-extended="true">Түштүк</abbr> <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> Чыгыш Азияда, Малайя архипелагынын Филиппин а-да, <abbr data-short="Түн." data-full="Түндүк" data-extended="true">Түндүк</abbr> Африкада, Европада таралган. Жаандуу тропик <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> тоолуу токойлордо, токойлуу мелүүн алкактарда, аскалардагы бадал арасында жашайт. Бакта <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> жерде топтошуп жүрүшөт. Ылгабай азыктанат. 2-3 жашында жыныстык жактан жетилет, баласын 180 күн көтөрүп тууйт. 2 түрү ТКЭСтин Кызыл китебине катталган.</p> | <strong data-text-type="type_1_article_title">МАКАКАЛАР - </strong>тар таноолуу маймылдар уруусу. Дене <abbr data-short="уз." data-full="узундугу" data-extended="true" data-static="false" data-review="true">узундугу</abbr> 40 - 75 <em>см.</em> Буттары кыска, күчтүү. Жүнү саргыч, айрымдарынын жонунда узатасынан каралжын издери, башында «тумагы», бетинде бакенбарды, муруту, сакалы бар. Кулагы жүнсүз, учтуу. 12 түрү (айрым маалымат <abbr data-short="б-ча" data-full="боюнча" data-extended="true">боюнча</abbr> 19, 20) <abbr data-short="Түш." data-full="Түштүк" data-extended="true">Түштүк</abbr> <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> Чыгыш Азияда, Малайя архипелагынын Филиппин а-да, <abbr data-short="Түн." data-full="Түндүк" data-extended="true">Түндүк</abbr> Африкада, Европада таралган. Жаандуу тропик <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> тоолуу токойлордо, токойлуу мелүүн алкактарда, аскалардагы бадал арасында жашайт. Бакта <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> жерде топтошуп жүрүшөт. Ылгабай азыктанат. 2-3 жашында жыныстык жактан жетилет, баласын 180 күн көтөрүп тууйт. 2 түрү ТКЭСтин Кызыл китебине катталган.</p> | ||
[[Category:5-том, | [[Category:5-том,_101-200_бб]] | ||
31 октябрь 2026, саат 01:00 учурдагы соңку нуска
МАКАКАЛАР - тар таноолуу маймылдар уруусу. Дене узундугу 40 - 75 см. Буттары кыска, күчтүү. Жүнү саргыч, айрымдарынын жонунда узатасынан каралжын издери, башында «тумагы», бетинде бакенбарды, муруту, сакалы бар. Кулагы жүнсүз, учтуу. 12 түрү (айрым маалымат боюнча 19, 20) Түштүк жана Чыгыш Азияда, Малайя архипелагынын Филиппин а-да, Түндүк Африкада, Европада таралган. Жаандуу тропик жана тоолуу токойлордо, токойлуу мелүүн алкактарда, аскалардагы бадал арасында жашайт. Бакта жана жерде топтошуп жүрүшөт. Ылгабай азыктанат. 2-3 жашында жыныстык жактан жетилет, баласын 180 күн көтөрүп тууйт. 2 түрү ТКЭСтин Кызыл китебине катталган.