КАРА КУЛАК ШЕР

Кыргыз Энциклопедия жана Терминология Борбору дан
07:04, 30 сентябрь 2025 карата vol4>KadyrM тарабынан жасалган версия
(айырма) ← Мурунку нускасы | Соңку нуска (айырма) | Жаңыраак нускасы → (айырма)
Навигацияга өтүү Издөөгө өтүү

КАРА КУЛАК ШЕР , г е п а р д (Асinonyх jubatus) – мышык сымалдар тукумундагы сүт эмүүчү жаныбар. Дене уз. 123–150 см, куйругу 63–75 см, шыйрагы узун, ичке.

Кулагы тегерек, кичине, түсү саргыч боз, майда кара тактары бар. Баласынын жон жагында узун жүнү бо­лот. Африкада, Кичи ж-а Борб. Азияда, Индия­да, Түркияда жашайт. Күндүз активдүү. 84–95 күн көтөрүп, 2–4 бала тууйт. Туяктуу жаны-


барды аңдып жүрүп, аны кууп жетип, жейт. Саны азайып кеткендиктен, ТКЭСтин Кызыл китебине катталган.