МАДЫЛ: нускалардын айырмасы

Кыргыз Энциклопедия жана Терминология Борбору дан
Навигацияга өтүү Издөөгө өтүү
м (1 версия)
м (1 версия)
 
2-сап: 2-сап:
<strong data-text-type="type_1_article_title">МАДЫЛ </strong>(ЕеПв шапи!) — мышыктар уруусунда­гы сүт эмүүчү. Дене <abbr data-short="уз." data-full="узундугу" data-extended="true" data-static="false" data-review="true">узундугу</abbr> 50 <em>смге,</em> куйругу 21- 31 <em>смге</em> жакын. Кулагы тегерегирээк, буттары кыска, жүнү жумшак, узун, саргыч-боз, жону­нун арт жагында <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> куйругунда туурасынан кеткен кара жолдору бар. Кичи, Алдынкы, <abbr data-short="Түш." data-full="Түштүк" data-extended="true">Түштүк</abbr> <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> Бор. Азияда, КМШ өлкөлөрүндө - Казак­стандын түштүгүндө, Алтайда, Тувада кездешет. <abbr data-short="Кырг-н" data-full="Кыргызстан" data-extended="true">Кыргызстан</abbr>да өткөн кылымда Ысык-Көл, Чүй, Та­лас, Теңир-Тоодо <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> бийик сырттарда (Үзөңгү­Кууш, Сары-Жаз, Ак-Шыйрак ж. б. жерлерде) көп таралган, азыр өтө сейрек. М. токойсуз тоо бетиндеги шагыл таштарды, аска жаракаларын <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> талаа, чөлдөрдү мекендейт. Суурдун ийи­нинде жашап, суурга коюлган капканга түшкөн учурлары болгон. Кемирүүчүлөр <abbr data-short="м-н" data-full="менен" data-extended="true">менен</abbr> азыктанат, түнкүсүн активдүү. Саны өтө азайып кеткендик­тен, <abbr data-short="Кырг-н" data-full="Кыргызстан" data-extended="true">Кыргызстан</abbr>дын Кызыл китебине киргизилген. </p>
<strong data-text-type="type_1_article_title">МАДЫЛ </strong>(ЕеПв шапи!) — мышыктар уруусунда­гы сүт эмүүчү. Дене <abbr data-short="уз." data-full="узундугу" data-extended="true" data-static="false" data-review="true">узундугу</abbr> 50 <em>смге,</em> куйругу 21- 31 <em>смге</em> жакын. Кулагы тегерегирээк, буттары кыска, жүнү жумшак, узун, саргыч-боз, жону­нун арт жагында <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> куйругунда туурасынан кеткен кара жолдору бар. Кичи, Алдынкы, <abbr data-short="Түш." data-full="Түштүк" data-extended="true">Түштүк</abbr> <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> Бор. Азияда, КМШ өлкөлөрүндө - Казак­стандын түштүгүндө, Алтайда, Тувада кездешет. <abbr data-short="Кырг-н" data-full="Кыргызстан" data-extended="true">Кыргызстан</abbr>да өткөн кылымда Ысык-Көл, Чүй, Та­лас, Теңир-Тоодо <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> бийик сырттарда (Үзөңгү­Кууш, Сары-Жаз, Ак-Шыйрак ж. б. жерлерде) көп таралган, азыр өтө сейрек. М. токойсуз тоо бетиндеги шагыл таштарды, аска жаракаларын <abbr data-short="ж-а" data-full="жана" data-extended="true">жана</abbr> талаа, чөлдөрдү мекендейт. Суурдун ийи­нинде жашап, суурга коюлган капканга түшкөн учурлары болгон. Кемирүүчүлөр <abbr data-short="м-н" data-full="менен" data-extended="true">менен</abbr> азыктанат, түнкүсүн активдүү. Саны өтө азайып кеткендик­тен, <abbr data-short="Кырг-н" data-full="Кыргызстан" data-extended="true">Кыргызстан</abbr>дын Кызыл китебине киргизилген. </p>


[[Category:5-том,_50-100_бб]]
[[Category:5-том,_101-200_бб]]

31 октябрь 2026, саат 01:00 учурдагы соңку нуска

МАДЫЛ (ЕеПв шапи!) — мышыктар уруусунда­гы сүт эмүүчү. Дене узундугу 50 смге, куйругу 21- 31 смге жакын. Кулагы тегерегирээк, буттары кыска, жүнү жумшак, узун, саргыч-боз, жону­нун арт жагында жана куйругунда туурасынан кеткен кара жолдору бар. Кичи, Алдынкы, Түштүк жана Бор. Азияда, КМШ өлкөлөрүндө - Казак­стандын түштүгүндө, Алтайда, Тувада кездешет. Кыргызстанда өткөн кылымда Ысык-Көл, Чүй, Та­лас, Теңир-Тоодо жана бийик сырттарда (Үзөңгү­Кууш, Сары-Жаз, Ак-Шыйрак ж. б. жерлерде) көп таралган, азыр өтө сейрек. М. токойсуз тоо бетиндеги шагыл таштарды, аска жаракаларын жана талаа, чөлдөрдү мекендейт. Суурдун ийи­нинде жашап, суурга коюлган капканга түшкөн учурлары болгон. Кемирүүчүлөр менен азыктанат, түнкүсүн активдүү. Саны өтө азайып кеткендик­тен, Кыргызстандын Кызыл китебине киргизилген.